Samochod z chlodnia

Na placu Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa cieszących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego artykułu w dowolne miejsce kraju. Mięso to innymi słowy dobre do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wypowiada się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten akurat nie jest zespolony z kolorem, tylko zabiera się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w normalnej diecie, jakie jest dobrze lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.